Hvad er essentielle olier?

På dansk kalder de fleste dem for æteriske olier – essentielle olier er vist en direkte oversættelse af det engelske essential oils. Men essentielle og æteriske olier er det det samme.

Før jeg begyndte at sætte mig ind i hvad det var, forbandt jeg det med 90’ernes duftlamper (du ved, dem der med et stearinlys under en skål med vand og nogle dråber olie i), og så har jeg brugt lidt appelsin- og pebermynteolie når jeg selv har lavet læbepomader. Ellers havde jeg ikke rigtig noget forhold til dem. Men nu har jeg lært at de er meget mere end bare gode dufte og smage.

Essentielle olier er koncentrerede planteolier udvundet af bark, blade, nåle, blomster, frugt, bær, frø, harpiks og rødder. De siges at kunne påvirke både vores fysiske og psykiske sundhed.

Olierne bruges i massageolie, saunagus, aromaterapi, madlavning, hudpleje, rengøringsmidler og meget mere.

Hvordan virker aromaterapi?

Dufte stimulerer hjernens limbiske system som påvirker vores følelser og hukommelse. Det limbiske system indeholder bl.a. amygdala som “har betydning for de følelser vi tillægger sanseindtryk inden de overføres til hukommelsen” (citat videnscenterfordemens.dk). Når vores lugtesans er forbundet til følehjernen, som det limbiske system også kaldes, er det ikke underligt at der er en stærk sammenhæng mellem dufte og vores følelser, og at essentielle olier derfor kan påvirke os.

Når jeg læser det her citat af Peter Lund Madsen, undrer det mig ikke at jeg bliver stjernelykkelig – og indimellem ryger i proces – af at beskæftige mig med olierne:

“Vores følelser udspringer fra det limbiske system. Hernede midt i vores hjerner fødes de følelser, der fylder vor bevidsthed. Vores vrede, vores sorg, vores frygt, vores glæde, alle vore følelser udspringer fra nervecelleaktivitet i det limbiske system. Lykken fødes i vore hjerner. Når jeg en tidlig forårsnat slentrer planløst ned gennem mit elskede Frederiksberg. Når luften er lun, og kirsebærtræerne står i blomst. Når natfuglen synger, og fuldmånen hænger måneblå over hustagene på Apollovej. Så føler jeg mig godt tilpas. I en sådan stund, når alt er, som det skal være. Så fyldes mit sind af fryd. Så er jeg lykkelig. Så er min hjerne blevet stimuleret lige netop på den måde, der får mit limbiske system til at gå i gang med at skabe lykkefølelse. På et sådant tidspunkt frigøres kemiske substanser i amygdala, nervebaner bliver stimuleret, og fornemmelsen af lykke fylder mit sind. ”

Læs evt. hele Peter Lund Madsens tekst her (og lad mig i øvrigt understrege at han ikke skal tages til indtægt for noget som helst der står på denne blog!)