Collagen

Alle taler om collagen i forhold til rynker og ønsket om yngre hud, men for pokker, der er mange andre fordele ved at indtage ekstra collagen – uanset om du får det fra collagen-rig mad eller fra et kosttilskud/kollagenpulver som doTERRA MetaPWR Advantage.

Jeg kan varmt anbefale dig at læse læge Jerk W. Langer og Karen Lyagers bog Collagen – stærk sund og smertefri.

Forsiden til Jerk Langers bog om collagen.

Den er spækket med viden, erfaringer og forskningsresultater om collagen, og når du har læst den, får du det måske som jeg fik det: “Okay, det kan jo KUN gå for langsomt med at få indtaget noget mere collagen!!”

Har du ikke tid eller lyst til at læse bogen, kan du også lytte til et fint podcastinterview fra podcasten ‘Tag livet tilbage’ her: Collagen: Kroppens vigtigste byggesten med læge Jerk Langer

Og du kan selvfølgelig også læse nedenstående, hvor en del af det jeg skriver, kommer af hvad jeg har hørt Jerk fortælle. 🙂

(Jeg vil lige tilføje her at Jerk Langer ikke anbefaler nogen særlige collagentilskud, så du skal altså ikke læse min fremhævelse af hans bog/interviews her som at han anbefaler f.eks. doTERRAs MetaPWR Advantage. Han fortæller primært om fordelene ved collagenmad, men også at tilskud er udmærkede hvis man ikke har mulighed for at få det i sin naturlige kost. Men han er altså en god kilde til viden om collagen.)

Hvad er collagen?

Kollagen udgør en tredjedel af de proteiner vi har i kroppen. Bl.a. vores hud, slimhinder, bindevæv, led, brusk, sener, ledbånd, knogler og muskler indeholder masser af collagen. Collagen er altså vigtigt for alt det der holder sammen på vores krop!

Hvad er collagen godt for?

Hvad enten du indtager collagen i mad eller som kosttilskud, viser forskning foreløbig gode resultater i forhold til:

  • Dit bevægeapparat – altså bindevæv, led, brusk, sener, ledbånd, knogler og muskler
  • Din hud
  • Din tarmflora/fordøjelse

Det har altså f.eks. positiv indvirkning på gigtsmerter (gerne sammen med vægttab og mere bevægelse).

Det ser ud til at holde bedre på knoglemassen (gerne sammen med kalcium og D-vitamin + træning/belastning af skelettet), så man undgår knogleskørhed.

Det hjælper med at bevare hudens fugt og spændstighed.

Det hjælper på sårheling – både udenpå og indeni. Så f.eks. mavesår og utæt tarmslimhinde har også godt af collagen.

Jerk Langer understreger at der endnu er brug for mere forskning i collagen for at kunne konkludere noget endeligt, men der er absolut værd at prøve om collagen kan hjælpe – det kan i hvert fald ikke skade.

mit indlæg om doTERRAs collagenpulver MetaPWR Advantage kan du læse om flere gode virkninger folk oplever specifikt med dét.

Er der bivirkninger ved collagen?

Vores krop indeholder store mængder collagen i forvejen, og der er ingen bivirkninger ved at tilføre mere. Du kan altså ikke få for meget collagen.

Hvor længe må man tage collagen?

Der er ingen begrænsning for hvor længe du må må tage collagen. Faktisk er det en fordel at indtage mere af det med alderen.

Hvornår begynder collagen at virke?

For de fleste tager det nogle måneder at se/mærke en effekt, så giv det i hvert fald 3 måneder.

Hvor meget collagen bør man tage om dagen?

Jerk Langer anbefaler 5-10 mg om dagen i behandlingsøjemed. Det er også den mængde der oftest bruges i forskningsundersøgelser. De fleste tilskud indeholder omkring 2,5 mg, så vidt jeg kan se. Men så kan man jo evt. tage en dobbeltration.

Hvad er det bedste collagenpulver?

Jeg anbefaler naturligvis doTERRAs MetaPWR Advantage. Jeg bryder mig ikke om at anbefale noget jeg ikke selv har testet, bare fordi jeg selv forhandler det, så inden jeg begyndte at tage det, tog jeg et andet kollagenpulver for at have et sammenligningsgrundlag. Jeg havde en bedre effekt af MetaPWR Advantage – måske fordi det indeholder mere end bare collagen.

Hvornår på dagen skal jeg tage collagen?

Det betyder ikke noget hvornår du tager dit kollagentilskud.

Vegansk collagen?

Collagen er et animalsk produkt, så du kan desværre ikke få det vegansk. Men der kan måske være produkter der styrker kroppens egen dannelse af kollagen.

Staves det collagen eller kollagen?

Som du kan se, har jeg i denne artikel skiftet lidt mellem c- og k-versionen. På dansk er det korrekt at skrive kollagen med k, men eftersom “alle” skriver collagen med c, gør jeg det også når jeg skriver om det på nettet, for det vil være det de fleste søger efter.