Er det ressourcespild at lave æteriske olier?

Æteriske olier er ikke resursespild

Et spørgsmål der jævnligt dukker op når det gælder æteriske olier, er om ikke det er et kæmpe ressourcespild og virkelig ubæredygtigt at bruge dem?

Det har jeg tænkt lidt over, for ja, der skal i mange tilfælde bruges enormt meget plantemateriale for at få forholdsmæssigt meget lidt olie. Men jeg synes ikke det er så sort-hvidt.

Hvis man ser olierne som en fuldkommen unødvendig luksus på linje med f.eks. parfume, ja, så kan vi godt blive enige om at der ikke er nogen grund til at bruge så mange af naturens kostbare ressourcer på at udvinde dem.

Men sådan ser jeg ikke olierne. For mig er de medicin og terapi. Og ja, de er også velsmag, velduft, nydelse, hudpleje m.m.

Og her undgår jeg så ikke at lave en smule “whataboutism” – eller sådan kan det opfattes, men sådan at det ikke ment. Det er tænkt som perspektivering.

1. Kigger vi på hvor meget forskellige fødevarer belaster klimaet, ligger  animalske produkter, kaffe og chokolade ret højt på listen. Skulle jeg vælge (og det burde jeg måske så?), valgte jeg hellere olierne. Ikke at jeg har lyst til at undvære kaffe og chokolade (animalske produkter undgår jeg stort set i forvejen), men som et billede på hvor vigtige olierne er blevet for mig. De er ikke bare en luksus.

(Note: Jeg kan ikke finde tilsvarende tal for hvor meget produktionen af essentielle olier belaster klimaet. Måske kan jeg ikke bruge den logik at når frugt og grønt belaster klimaet mindre, så gør olierne det også? Der er vel noget mere arbejde i at udvinde olier end i at plukke frugt. Men jeg ved det ikke. Har du oplysninger om det, hører jeg dem meget gerne.)

2. Medicinalindustrien kan vi takke for meget godt, men den er vist ikke så stueren længere. Og min logik siger mig at det til hver en tid må være bedre at bruge rene planteekstrakter på/i vores kroppe end syntetiske stoffer der hvor det kan lade sig gøre. Hvis jeg kan undgå at smøre binyrebarkhormoncreme på noget eksem fordi lavendel eller tea tree-olie virker lige så godt (eller bedre), så gør jeg dét. (Bemærk at jeg ikke påstår at de to ting kan det samme – det har jeg ikke videnskabeligt belæg for – det er bare et eksempel.)

Underligt nok lever vi i en tid hvor – som en på vores team sagde – vi uden tøven stopper en panodil op i røven på vores baby, men skal vi smøre lidt lavendel under fødderne, så googler vi i timevis for at se om det kan være farligt.  Og selvfølgelig skal vi være forsigtige og sætte os ind i hvad vi bruger, men tendensen væk fra det naturlige, er skræmmende, synes jeg.

Min pointe er: Æteriske olier er ikke bare en velduftende luksusvare – det er (i mange tilfælde) velfungerende naturmedicin og effektiv (aroma)terapi.

Så i min verden – og jeg er naturligvis ikke uvildig fordi jeg er så begejstret for olierne – skrotter vi mange andre ting før vi afskriver olierne som “for ressourcekrævende”. Og så støtter vi naturligvis udelukkende de firmaer der gør alt hvad de kan for at have den mest bæredygtige produktion. Som f.eks. doTERRA.

Men fuck, hvor er de dyre!“, sagde en veninde en dag.

Ja, deres olier koster mange penge i sammenligning med andre mærker, men måske er de ikke så dyre endda set i lyset af at:

  • doTERRA netop sørger for at have så bæredygtig en produktion som muligt
  • de støtter de lokalsamfund der leverer planterne, og betaler bønderne en ordentlig pris
  • de gør et kæmpe stykke hjælpearbejde
  • deres olier er så rene at de (fleste) må indtages (modsat mange af de olier du kan købe billigt i helsekosten, hvor der på flasken advares mod alt andet end at lugte til olierne)

(Og husk så i øvrigt at de giver en voksende loyalitetsbonus, så hvis du køber mange essentielle olier, kan det virkelig betale sig at skrive sig op til programmet, der kommer op omkring 47 procents rabat efter et år – i øvrigt med mulighed for at få betalt dit forbrug (og mere til) hvis du vil være en del af forretningen.)

Og skal vi lige slutte af med en bonus ved en høj pris, så er den også at man bliver ret mindful omkring sit forbrug. Dyre dråber sjasker man ikke rundt med som man måske ville med de billige fra helsekosten. 🙂 Så en høj pris er en regulering i sig selv.

Her er et par gode videoer om hvordan doTERRA producerer olierne, og hvad det betyder for de lokalsamfund der leverer råvarerne – dem håber jeg du vil have i tankerne når du skal købe din næste olie:

Læs mere her: https://sourcetoyou.com/

Læs om deres hjælpearbejde her: https://doterrahealinghands.org/


Du er meget velkommen til at kommentere mit indlæg – jeg vil gerne have flere perspektiver. Det er et vigtigt emne.

About Anja Lysholm

❤ Lykkelig oliebruger og -forhandler. Ud over at have mit eget team er jeg medlem af Christine Eilvigs Team Lavt Gærde og Elena Browers team Essential Practise. Du er så velkommen til at være med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *