Hjælp, jeg har fået mine æteriske olier – hva’ nu?

Home Essentials Enrollment Kit

Så: Du har fået dine første æteriske olier – måske en startpakke, og hvad nu?

For mig var det som at få en bolchebutik hjem i stuen, og jeg drak, smurte og diffusede løs uden tøven. Måske er du lidt mere forsigtig, overvældet, usikker eller husker pludselig ikke hvorfor du egentlig skrev dig op til at få olier?

Ingen panik – hjælpen er nær. 🙂 I dette indlæg vil jeg komme med nogle forslag til hvad du kan bruge dine olier til, og jeg tager udgangspunkt i doTERRAs 10 mest populære – dem der er i f.eks. Family/Home Essentials-pakken. Der er meget mere at sige om hver olie, men nedenstående er tænkt som lidt at komme i gang på.

Som udgangspunkt kan du ikke gøre noget forkert. Og dog: Dryp ikke olierne i øjnene eller ørerne, og indtag ikke de få olier der har sikkerhedslåg (i denne pakke er det Deep Blue). Hav respekt for olierne – de er meget potente, og du behøver ikke pøøøse på; en dråbe er som regel nok. Har du meget sensitiv hud, kan du blande olierne med en basisolie inden du smører dem på huden.

Frankincense

Denne kaldes “oliernes konge”.

Følelsesmæssigt: En dråbe i håndfladen, tommelfingeren ned i, og op i ganen med den. Dagligt. Sådan begynder mange deres brug af Frankincense. Effekten er for mange at de begynder at kunne mærke deres egen sandhed. Olien er kendt for at højne vores bevidsthed.

Fysisk: Frankincense siges at fremme cellesundhed, støtte immunforsvaret, nervesystemet og fordøjelsen når man bruger den indvortes. Mange bruger den også i deres ansigtscreme, da den skulle virke foryngende på huden.

Lavender

Følelsesmæssigt: Lavendel virker afstressende og styrker desuden vores kommunikative evner.

Fysisk: Lavendel er kendt for at virke søvndyssende. Du kan dryppe en dråbe på hovedpuden inden du skal sove, og se om det hjælper dig til at falde i søvn. (Bemærk at nogle dog bliver kvikket op og – apropos virkningen på vores kommunikative evner – begynder at snakke meget.)

Jeg har hørt om flere der har brugt lavendel på brændsår (i kategorien “jeg har lige brændt mig på ovnen”), og så har det hjulpet øjeblikkeligt. Prøv den også på eksem, rifter, myggestik og kløe.

Allergi? Prøv at tage en dråbe lavendel, en dråbe citron og en dråbe pebermynte i hånden, gnid håndfladerne mod hinanden, hold hænderne som en kop foran næse og mund (pas på ikke at røre ved øjnene), og snus godt ind tre gange. Flere siger at det virker bedre end at tage en antihistamin.

Lemon

Følelsesmæssigt: Transformerer forvirring og tyngde til klarhed, styrker koncentrationen og giver plads til ny indlæring.

Fysisk: Citronolien kan du bruge i mange ting hvor du normalt ville bruge citron. En dråbe i et stort glas vand om morgen virker udrensende. En dråbe i din smoothie smager dejligt (og virkningen får du naturligvis også her).

Citronolien er i øvrigt helt forrygende til noget så lavpraktisk som at fjerne klister – f.eks. hvis du har haft et klistermærke siddende på et vindue og ikke kan få resterne af: Citronolie på, og så er det lige til at tørre af.

Bemærk at du ikke skal have den på synlig hud i solen, da den er fototoksisk.

Peppermint

Følelsesmæssigt: Peppermint virker opløftende. Er man nedtrykt, kan den give en følelse af glæde og optimisme. En bog jeg har om olier og følelser, advarer ligefrem mod at bruge den for meget, fordi man kan komme til at bruge den til bare at skøjte hen over følelser der har brug for at blive mærket og gennemlevet. Men den kan også bruges til at give lidt styrke til at gå igennem det man skal – bare pas på ikke at bruge den til at dulme.

Fysisk: Olien virker opfriskende og opløftende. Skab “the Peppermint experience” ved at putte en dråbe i håndfladen, dyppe tommelfingeren let i dråben og sætte den op i ganen. Gnid hænderne sammen, og gnid dem i nakken og tindingerne, og sæt så hænderne i en “kop” op foran næsen, og snus ind tre gange. Pas på ikke at røre ved øjnene! Det er ikke farligt, men ubehageligt.

Nogle putter olien på et stykke vat og lægger det i bilens kopholder, så dufter det friskt på hele køreturen. Den er i øvrigt meget effektiv mod køresyge.

I sommer hvor det var hedebølge, brugte jeg tit Peppermint, da den virker kølende.

Og så kan den selvfølgelig også bruges i mad og drikke, f.eks. i varm kakao eller kaffe, f.eks.: Pulverkaffe i en kop, en (1!) dråbe Peppermint ned i, vand på og havredrik i (eller mælk hvis du bruger det). Smager skønt!

Fun fact: 1 dråbe pebermynteolie (fra doTERRA) svarer til 28 kopper pebermyntete.

Melaleuca/Tea tree

Følelsesmæssigt: Er du den sensitive type der trækker alle andres energi til dig hele tiden, kan du ikke undvære tea tree. Energetisk handler den om grænsesætning, og den er særdeles effektiv til formålet. Nogle bruger den rent, andre laver en blanding som den jeg har skrevet om her: Beskyttende olieblanding til de introverte/sensitive

Fysisk: Du kender garanteret lugten af tea tree-olie fra 80’erne hvor alle brugte det mod bumser. Og det er det såmænd stadig effektivt til. Heldigvis dufter doTERRAs udgave noget bedre end det vi dengang købte i Matas!

Forkølelsessår? Dup Tea tree på et par gange om dagen – det hjælper.

I det hele taget virker det på alle former for hudproblemer: Kløe, forkølelsessår, svamp, eksem.

Oregano

Følelsesmæssigt: Fjerner blokeringer og negativ energi. God mod stædighed.

Fysisk: Booster immunforsvaret og fjerner effektivt sådan noget som (fod)vorter. Oregano er en såkaldt varm olie, og det vil sige at den kan brænde på huden, så medmindre du bruger den på noget der skal “brændes af” (som fodvorterne), bør du blande den med en basisolie. Så er den til gengæld også genial at bruge ved en spirende forkølelse: smør den på rygsøjlen. Advarsel: Du må leve med at lugte af pizzaria … Apropos kan den også bruges i madlavning. Vær opmærksom på et én dråbe er rigeligt til en hel gryderet.

Air

Følelsesmæssigt: Inden for kinesisk medicin siger man at sorg sidder i lungerne. Derfor skulle Air bl.a. støtte dig i at slippe sorg og tristhed. Det er altså noget du skal være opmærksom på hvis du bruger blandingen- at der kan komme sorg op til overfladen. Husk at det er godt, for så kan det slippe. I lungerne sidder også glæden, og slipper vi sorgen, bliver der naturligt plads til den.

Blandingen understøtter en følelse af tryghed til at lukke op og tage livet ind. Den inviterer til at give slip (puste ud) og modtage (trække vejret ind). Den giver mod til at være helt åben.

Fysisk: Air er en blanding der er god for alt hvad der har med luftvejene at gøre. Så hvis du hoster: Smør Air på lungerne (du vil opleve at den varmer på huden), og/eller indånd den fra dine hænder (a la Peppermint-oplevelsen ovenover).

Bemærk at du ikke skal have den på synlig hud i solen, da den indeholder citron som er fototoksisk.

Deep Blue

Følelsesmæssigt:  Deep Blue inviterer os til at se på den psykiske smerte er ligger under vores fysiske smerter. Den giver os styrke til at se vores “ar på sjælen” i øjnene, så de kan komme op og blive healet.

Fysisk: Deep Blue er din go-to-blanding ved smerter: Ømme muskler, hævede led – alt hvad der gør ondt.

ZenGest

Følelsesmæssigt: Hjælper os med at fordøje livet og er derfor god til perioder med store forandringer og overvældelse.

Fysisk: ZenGest er en blanding der – også fysisk – har med fordøjelsen at gøre. Den hjælper på ondt i maven – bare smør den udenpå , evt. blandet med kokosolie. Du kan også drikke den i vand.

On Guard

Følelsesmæssigt: Virker beskyttende mod invaderende personligheder og styrker vores selvfølelse. Giver stamina og evne til at sætte klare grænser.

Fysisk: Støtter immunforsvaret. Tag den ved forkølelse eller anden fornemmelse af at der er sygdom på vej. Hvis du har tomme pillekapsler, kan du indtage den på den måde, og det er nok at foretrække for mange. Du kan sagtens drikke den, men det er en stærk omgang for de fleste. Prøv dig frem. Den hjælper!

Bemærk at du ikke skal have den på synlig hud i solen, da den indeholder appelsin som er fototoksisk.

Til diffuseren

Har du købt et sæt med en diffuser, kan du prøve disse blandinger:

10 diffuserblandinger med dit startsæt

Prøv også dette

Min personlige favoritmåde at bruge olierne på, er at smøre dem (altså den eller de olier jeg gerne vil arbejde med) på brystkassen inden jeg lægger mig til at sove. Det giver mig som regel en terapeutisk drøm i løbet af natten eller gør at jeg f.eks. vågner med løsningen på et problem eller vågner med den følelse jeg gerne vil have.

Du kan også med fordel se Christine Eilvigs inspirerende foredrag om de 10 mest anvendte olier:

Hvad hvis jeg ikke mærker den store effekt af olierne?

Prøv nogle nye! Nogle gange handler det simpelthen om at vi ikke har fundet de olier der giver OS den store effekt – endnu. Jeg fik den først for alvor da jeg holdt op med at lytte til hvad der virkede for andre (men det pejler vi jo naturligt nok efter i begyndelsen) og læse følelsesbogen igennem for at se hvad der kaldte på MIG. Jeg har f.eks. ingen (bevidst) effekt af hverken Frankincense eller Copaiba som mange andre hujer af, men jeg kan også se at det de olier giver folk, er ro og balance, og det har jeg uendelige mængder af – jeg har mere brug for et los i røven. 😉 Og så skifter effekten i øvrigt også (naturligt nok) efter hvor vi er. Olier jeg ikke så nogen mening med da jeg fik dem, viste sig at betyde meget senere, og olier jeg var vildt tiltrukket af i starten, siger mig ikke så meget mere.

Hvad hvis jeg får det værre?

For det første: Du skal ALTID mærke efter hvad der er sandt for dig. Hvis det føles som om en olie er dårlig for dig, så lyt efter din egen intuition, og stop med den, eller tag en pause. Men du kan overveje dette:

Nogle gange får vi det der kaldes en førstegangsforværring. Det  betyder at noget blusser op for at komme op og ud. Vi tager f.eks. noget mod acne og får flere bumser end nogensinde før – men så er det ude, og huden bliver pæn. Vi tager måske en olie mod sorg, og den får os til at hulke ukontrollabelt – men så er det ude.

Tag det som et tegn på at olierne virker. Heldigvis sker der lige så ofte det at vi bare får det bedre med det samme. At der sker noget, er tegn på at olien virker. Mærk efter om det føles sundt eller usundt, og juster så efter det. Er du i tvivl, så husk at du altid kan spørge din upline, dvs. den du har købt olier af. Hvis det er mig, så skriv til mig, eller spørg i min Facebook-gruppe (hvor du i øvrigt også er velkommen hvis du er nysgerrig eller bare godt kan lide MIN måde at formidle olier på).

Har du ingen olier, så: Køb olier gennem mig her

Kontakt mig endelig hvis jeg skal hjælpe dig med at bestille.

About Anja Lysholm

❤ Lykkelig oliebruger og -forhandler. Ud over at have mit eget team er jeg medlem af Christine Eilvigs Team Lavt Gærde og Elena Browers team Essential Practise. Du er så velkommen til at være med.

3 thoughts on “Hjælp, jeg har fået mine æteriske olier – hva’ nu?

  1. Hvor er det godt skrevet!
    Må jeg dele?
    – med Kildeangivelse selvfølgelig… 🤗
    Knus Malika
    (også team lavt gærde) ❤️

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *