Kender du de 3 instinkter? Overlever, Social og Sexual

Æteriske olier kan balancere vores instinkter

Hvis du kender lidt til Enneagrammet, er du måske også stødt på de 3 instinkter: Overlever, social og sexual. De hører dog ikke specifikt til enneagrammet, så måske har du hørt om dem alligevel. Længere nede vil jeg fortælle dig hvilke æteriske olier der kan styrke instinkterne (eller bringe balance i de ubalancerede), men lad os først se på hvad instinkterne er.

Hvad er instinkterne?

Instinkterne udvikler vi tidligt i livet, og vi har brug for dem alle. Meget kort fortalt:

Overleverinstinktet er det mest basale der, som navnet siger, handler om vores overlevelse. Altså: Mad og vand, tøj på kroppen, tag over hovedet osv.

Det sociale instinkt handler om kontakten til andre mennesker, vores behov for at være en del af en flok, at kunne samarbejde, at have empati og yde omsorg, at bidrage til sin omverden og at hjælpe hinanden.

Det seksuelle instinkt handler bl.a. om vores trang til at reproducere os selv, og i den forbindelse er vi også i kontakt med det at gøre os attraktive for andre,  at vælge til og fra og at gå efter det vi ønsker os.

Et af instinkterne vil være dit primære (det betyder ikke nødvendigvis at du er “bedst til det”, men det har dit primære fokus), og et af dem vil du sandsynligvis være blind på, dvs. det har du ikke rigtig fokus på – du glemmer måske helt at det er vigtigt.

Jeg har selv overleverinstinktet som det primære, så jeg sørger f.eks. altid for at have mad og vand med når jeg skal på tur, og jeg husker altid en paraply og en varm trøje hvis det ser ud til dårligt vejr. Jeg har stort fokus på mad, komfort, økonomi – at mine fysiske rammer er i orden.

Til gengæld er jeg blind på sexual, så det med f.eks. at gå målrettet efter det jeg ønsker mig, kniber det gevaldigt med, og jeg bilder mig også ind at det kan være lige meget. Det sociale har jeg okay styr på. Igen: Meget korte beskrivelser.

Hvis du er interesseret i at arbejde med instinkterne i dybden, kan jeg varmt anbefale dig at tage fat i Gitte Vestergaard fra Naturfundamentet som bl.a. holder kurser og 1:1-sessioner med fokus på instinkterne.

Hvilke æteriske olier kan støtte dig i dit arbejde med instinkterne?

Når jeg fortæller hvilke olier der er gode til de tre instinkter, så kan du bruge dem både hvis det pågældende instinkt er dit primære, i ubalance, eller du er blind på det. Olierne vil understøtte balance i alle tre tilfælde, så hvordan instinktet er repræsenteret hos dig, gør egentlig ingen forskel. Vigtigt i arbejdet med olierne er – udover at olierne udvirker mirakler i sig selv – intentionen bag brugen af dem. Så brug dem med intention om det du ønsker at balancere.

Der er flere olier der kan bruges til hvert instinkt (og flere instinkter kan have gavn af samme olie), men jeg vil ikke overvælde dig her, så jeg foreslår 3 og derudover en passende diffuserblanding. Nogle af olierne har jeg skrevet en selvstændig artikel om, så der kan du klikke på overskriften og læse mere.

Overlever-instinktet

Patchouli

En olie der centrerer os og giver jordforbindelse. Den forbinder os med vores krop og er især god for dem der har det med at flygte fra det fysiske og ud i det ikkefysiske. Den minder os om at kroppen skal æres.

Wild Orange

Olien for overflod. Giver en følelse af at der er nok, så vi ikke hele tiden knokler løs i et forsøg på at rage til os, men arbejder i flow og tillid.

Grapefruit

Lærer os at respektere og værdsætte vores fysiske krop. Olien kan hjælpe os med at få et balanceret forhold til mad, idet den bringer os i kontakt med vores ægte fysiske behov, så vi lærer at lytte til og ære dem.

Diffuserblanding til overlever-instinktet

Denne blanding af Desiree De Lunae hedder Clear the clutter og er god til dig der har en tendens til at samle for mange ting sammen – kort sagt: Den er god til oprydning på alle planer!

  • 2 dråber Lemongrass
  • 1 dråbe Lime
  • 1 dråbe Douglas Fir

Sexual-instinktet

Jasmine

 Understøtter en sund seksualitet, og hjælper os med at respektere egne og andres grænser. Den hjælper os med at acceptere tingenes naturlige flow i stedet for at forcere.

Passion

Navnet siger det hele: Det handler om passion, om intensitet og fordybelse. Om nærvær. Og om at gå all in på det vi ønsker os. Indeholder bl.a. Cinnamon (kanel), som jeg også kunne have valgt her alene. Den balancerer nemlig i sig selv den seksuelle energi og indbyder til ærlighed, nærhed og sårbarhed.

Whisper

Her har vi en blanding der balancerer det maskuline og det feminine – måske især hos dem der har undertrykt deres feminine side, altså den nærende og modtagelige. Duften er intens og dragende.

Diffuserblanding til sexual-instinktet

Denne lækre blanding af Adam Barralet hedder Adventurous Spirit – og det er passende til sexual-instinktet, som også handler om nysgerrighed:

Social-instinktet

Magnolia

En olie der indbyder til at vi behandler hinanden med barmhjertighed og medfølelse. Olien hjælper os med at se andre mennesker som nogle der også har behov, ønsker og smerter, så vi bedre kan leve sammen i kærlighed og harmoni. Vi begynder at se os selv som forbundne frem for adskilte.

Birch

Hjælper os til at se at vi er støttet og hjulpet, så den er god til folk der har problemer med at have tillid til andre mennesker og tage imod deres hjælp.

Cedarwood

 Understøtter det at knytte sociale bånd. Det handler om fællesskab og om den tryghed og styrke der er i at tilhøre en gruppe der altid har ens ryg.

Blanding til social-instinktet

Denne blanding af Adam Barralet hedder Connection. Der er ingen anbefaling af antal dråber, og han anbefaler at smøre den på hjertet, men jeg tænker at du lige så fint kan diffuse den eller indsnuse den fra hænderne:

  • Marjoram
  • Green Mandarin
  • Rose
  • Star Anise

I øvrigt: Hvis du modstand på det sociale fordi du er typen der tager alle andres følelser og energi på dig, så kan jeg anbefale dig denne: Beskyttende æterisk olieblanding til de sensitive/introverte


Klik her for at læse hvilke æteriske olier der er gode til din enneagramtype

About Anja Lysholm

❤ Lykkelig oliebruger og -forhandler. Ud over at have mit eget team er jeg medlem af Christine Eilvigs Team Lavt Gærde og Elena Browers team Essential Practise. Du er så velkommen til at være med.